Al Cole en Bici


Com ja vam avançar, l'AMPA treballa en un projecte de creació d'una via ciclista escolar. El projecte està gaire bé enllestit i es farà públic en breu.

Publiquem a continuació un petit fragment de la introducció del document "La Ciudad los niños i la Movilidad" de la Comissió Europea que és una de les moltes referències que s'han fet servir en aquest projecte i que ens pot servir per a posar de relleu el seu interès:

Aquesta nova publicació està adreçada als representants polítics locals, professors, directors de centres d'ensenyament, pares i mares i, en definitiva, a totes les persones a qui preocupa l'evolució del seu entorn o la mobilitat i la salut dels 90 milions de nens europeus.

Compartim amb els nens el mateix clima, el mateix aire i la mateixa agua. Tant ells com nosaltres patim els efectes de la contaminació de l'aire que respirem i l'aigua que bevem. Però els nens no són adults miniatura. Solen ser més sensibles a la degradació del medi ambient, sobretot en les ciutats, i paguen, per tant, un preu més alt pel desenvolupament insostenible.


Així i tot, cal descartar la imatge que tenim dels nens com meres víctimes innocents de la situació actual i començar a ser conscients del seu enorme potencial, encara poc explotat, per a la creació d'un medi ambient millor i més sa. L'experiència personal m'ha demostrat que els nens poden jugar un paper molt important a favor de la defensa del medi ambient.


Malgrat totes les declaracions i convenis internacionals, no es sol involucrar a nens i joves en els processos de planificació i presa de decisions. Per aquesta raó, tenen poques oportunitats per a influir en el present i orientar el futur. En altres paraules: els adults tenim una responsabilitat enorme, que hem d'assumir amb molta més serietat del que fins ara hem fet.


Aquest manual presenta exemples de mesures pràctiques adoptades per algunes autoritats locals i centres d'ensenyament per a tenir més en compte les necessitats dels nens pel que fa a la mobilitat i el medi ambient i intentar, en alguns casos, invertir una tendència recent, particularment deplorable, a saber, la disminució en els deu darrers anys del nombre de nens que van a l'escola a peu o en bicicleta. (...)
Seguirem treballant en aquesta línia i convidem a col·laborar a tots els integrants de la comunitat educativa.

Pot interessar-te

0 comentaris