Decàleg per formar fills lectors


Em va semblar molt interessant aquest text que recuperem dels quaderns de “En família també aprenem”, consells molt útils amb els que podem introduir als nostres petits en el meravellós món de les paraules i els llibres.

Decàleg Per Formar Fills Lectors
Converteix-te en un pare o mare que fomenta l’hàbit de la lectura

CONTÀGIA’LS AMB L’HÀBIT DE LA LECTURA
Els teus fills et consideren seu model i heroi, de manera que tendeixen a imitar.Aprofita això i llegeix juntament amb ells amb gust, perquè percebin aquesta activitat com una cosa valuosa i atractiu.

PRACTICA LA LECTURA quotidianament
Perquè els teus fills es converteixin en bons lectors requereixen de molta pràctica, de manera que diàriament has reservar un temps per llegir amb ells. Sens dubte, això augmenta la possibilitat que en un futur ells continuïn llegint per si sols.

PROVA LA LECTURA EN VEU ALTA
La lectura en veu alta és una gran estratègia per formar fills lectors, ja que a través dels teus narracions viuran experiències que els motivaran a seguir llegint. Llegeix sense pressa i enriqueix la lectura amb expressions corporals i facials.

FES DE LLEGIR UN JOC
El joc és una activitat espontània en els nens que, canalitzada adequadament, pot esdevenir una acció estimulant i educativa. Per això, has de fer que els llibres formin part de les joguines dels vostres fills: desafíalos amb endevinalles, canta rondes, repeteix embarbussaments, explica acudits …

FES QUE LI TROBIN EL GUST
La lectura s’ha de fer amb gust, pel que no has aplicar com a càstig. No pressions als teus fills ni els obliguis a triar cert tipus de textos; deixa que ells llegeixin el que els agradi i interessi.

AMPLIA LES SEVES HORITZONS LLEGINT DE TOT
Hi ha una gran diversitat de materials de lectura, per la qual cosa ha de procurar que els teus fills estiguin en contacte amb diferents tipus de textos, ja que això et permetrà detectar els seus gustos i interessos i buscar els materials que siguen acords amb ells.

DESPRÉS DE LLEGIR, convida’ls a EXPRESSAR
La millor manera de saber el que els teus fills senten i pensen és a través de les converses que entablas amb ells. És important que després de realitzar una lectura els facis preguntes que permetin saber si estan comprenent el que llegeixen. No oblidis escoltar atentament, procurant resoldre tots els dubtes.

COMPLEMENTA LA SEVA LECTURA AMB ESCRIPTURA
La lectura pot esdevenir un gran incentiu per a l’escriptura, ja que a partir de les narracions teus fills poden complementar, modificar o inventar noves històries. Pots convidar-los a realitzar activitats com: escriure cartes a familiars, anècdotes familiars o el seu diari.

Construeixin plegats SEVA BIBLIOTECA FAMILIAR
En la mesura del possible has de destinar un espai a casa perquè els teus fills guarden els llibres i realitzin els seus moments de lectura, procurant que sigui atractiu i confortable.

VISITEU LES BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES I aprofitin les ESCOLARS
Moltes vegades resulta difícil comprar llibres, de manera que les biblioteques públiques i escolars representen un gran suport. Feu una visita a aquestes biblioteques, sol · licitin la seva credencial de préstec a domicili i continuïn llegint.

Traducció de "Decálogo para formar hijos lectores" de "Diario educación"

Pot interessar-te

0 comentaris